Ouderschapsverlof kan worden onderbroken. In de volgende gevallen kan ouderschapsverlof worden onderbroken of beëindigt:  (bron: www.rijksoverheid.nl)

  • De partner van de werknemer wordt werkloos en daardoor gaat het gezinsinkomen achteruit;
  • Er komt een plaats vrij voor het kind in de kinderopvang;
  • De werknemer heeft extra kosten, bijvoorbeeld door een verhuizing, waardoor u meer inkomen nodig heeft;
  • De werknemer is ziek geworden.

In dit artikel zoomen we in op de werknemer welke tijdens ouderschapsverlof ziek wordt. Een veel voorkomende vraag tijdens mijn werk is of ouderschapsverlof beëindigt dient te worden tijdens ziekte / arbeidsongeschiktheid.

Het is wettelijk mogelijk om ouderschapsverlof op te nemen tijdens (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Echter kan het in sommige situaties zo zijn dat ouderschapsverlof de re-integratie in de weg staat. Het kan namelijk conflicteren met te verwachte inspanningen tijdens re-integratie. De werknemer is verplicht mee te werken aan de re-integratie inspanningen. In dat kader is het van belang om hier advies over te krijgen. Het advies over ouderschapsverlof tijdens (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid kan worden ingewonnen bij de bedrijfsarts.

Daarnaast ook het advies aan werkgevers om werknemers op een juiste wijze te informeren. Dit kan bijvoorbeeld middels een brief omtrent ouderschapsverlof, waarbij kan worden vermeld dat de werknemer contact op dient te nemen met HR op het moment dat er sprake is van arbeidsongeschiktheid.