Op het moment van schrijven ben ik gestart met de opleiding tot arbeidsdeskundige bij Scolea.  Al jaren heb ik de wens om deze opleiding te gaan volgen. Ik besef mij dat ik dromen niet moet uitstellen, maar gewoon moet volgen. Met de nodige spanning, maar ook met een dosis aan enthousiasme ben ik met deze opleiding gestart.

Volgend jaar hoop ik de opleiding te kunnen afronden. Dat voelt voor mij als een kers op de taart binnen het werkveld van verzuim. De rol van de arbeidsdeskundige is binnen het werkveld van groot belang. De impact van een arbeidsdeskundig onderzoek en de uitkomsten hier van kunnen van groot belang zijn voor een werknemer. Je bepaald immers grotendeels hoe de verdere route er binnen verzuim uit gaat zien en wat dit mogelijk brengt voor de werknemer ten aanzien van de toekomst.

Wat doet een arbeidsdeskundige dan precies? Dat is een vraag die werknemers mij met regelmaat stellen. Een arbeidsdeskundige is een specialist in mens, werk en inkomen. De arbeidsdeskundige:

  • weegt belasting en belastbaarheid van de mens in werk
  • ondersteunt bij voorkomen en herstellen van arbeidsongeschiktheid
  • kijkt actief naar mogelijkheden in werk en het werkvermogen van de mens (bron: www.arbeidsdeskundigen.nl

Ik vind het waardevol om advies te mogen uitbreiden over de mogelijkheden van de werknemer.

Daarbij hoop ik iemand weer perspectief of duidelijkheid te kunnen geven. Daarbij vind ik het belangrijk dat de werkgever en werknemer zich realiseren dat het doen van het onderzoek een momentopname is. Belastbaarheid kan wijzigen, waardoor het mogelijk is om aanvullend onderzoek te verrichten. Waarbij er mogelijk ook weer andere uitkomsten naar voren komen.

Samenvattend kan een arbeidsdeskundige in het onderzoek antwoorden geven op de volgende vragen:

  1. Is het eigen werk passend voor de werknemer?
  2. Zo niet, is het mogelijk dit werk passend te maken?
  3. Zo niet, is het mogelijk ander werk te vinden binnen de organisatie? Het functiehuis geeft hierbij de leidraad.
  4. Zo niet, is het mogelijk ander werk te vinden buiten de organisatie? Het gaat hierbij om het tweede spoor.

Het antwoord op deze vragen komt enerzijds voort uit de functiemogelijkhedenlijst van de werknemer. Daarnaast verzameld de arbeidsdeskundige input bij zowel werkgever als werknemer. Deze informatie vormt samen de basis tot een onafhankelijk advies van de arbeidsdeskundige.

Na afronding van de opleiding wil ik mij richten op het uitvoeren van arbeidsdeskundige onderzoeken met daarbij een focus op werknemers met oogaandoeningen. Dit vanwege mijn persoonlijke ervaringen op dit gebied.