Preventie
Een preventieve aanpak op verzuim
Het stimuleren van een gezond en vitaal personeelsbestand is van belang bij de preventie van ziekteverzuim. We spreken hierbij niet alleen over de gezondheid en vitaliteit van medewerkers op het werk, maar ook buitenom het werk.
Door het accent niet te leggen op ziekte, maar op de mensen zelf en het bevorderen van o.a. veerkracht, zingeving, streef je naar positieve gezondheid. Dit uitgangspunt kan leiden tot meer vitaliteit, gezondheid en duurzame inzetbaarheid van personeel.
HRverzuimXpert kan u ondersteunen bij:
- Het opstellen van beleid rondom vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
- Het begeleiden van inzetbaarheidsgesprekken
- Het adviseren over een effectieve samenwerking met gezondheidsprofessionals ter interventie
- Het analyseren van de PMO resultaten en de doorvertaling naar beleid
- Het inrichten van een gezondheidsplatform van personeel
Casemanager verzuim
Het krijgen van grip op verzuim
Wanneer er sprake is van ziekteverzuim spreken we over de curatieve kant van verzuim. Deze richt zich op het omgaan met bestaand verzuim. Werkgever en medewerker hebben een gezamenlijke verantwoordelijk ten aanzien van re-integratie en het bespoedigen van terugkeer naar werk. Daarbij is een goede begeleiding onmisbaar. Naast een goede ziekteverzuimbegeleiding kunnen ook het signaleren van verzuim en het stimuleren van eigen regie van de medewerker bijdragen aan het krijgen van grip op verzuim.
HRverzuimXpert kan u (vanuit de rol casemanager verzuim) ondersteunen bij:
- Het opstellen van beleid rondom werk en gezondheid
- Ziekteverzuimbegeleiding en dossiervorming (conform Wet verbetering Poortwachter)
eerste en/of tweede ziektejaar - Het coördineren en opvolgen van re-integratie activiteiten (spoor 1 en/of spoor 2)
- De begeleiding bij het inzetten van interventies
- Het opstellen van verzuimrapportages met analyse en doorvertaling naar acties
- Het inzetten van vervolgstappen naar aanleiding van adviezen van de bedrijfsarts en/of arbeidsdeskundige binnen de verzuimcasuïstiek
- Het opvolgen van de UWV beslissing, na het indienen van de WIA uitkeringsaanvraag
- Het indienen van een pro forma bezwaar ter beoordeling van de UWV beslissing
- Het geven van advisering over de schadelastbeheersing van WGA dossiers
- Het geven van tools bij het voeren van een effectief (frequent) verzuimgesprek
- Het geven van verzuimtrainingen binnen de organisatie
Casemanager in taakdelegatie van de bedrijfsarts
De route naar werkhervatting
Het UWV handhaaft een strenger toezicht op de inspanningen van de werkgever ten aanzien van het aanbieden van mogelijkheden tot werkhervatting. Gedurende verzuim dienen de mogelijkheden binnen het eigen (aangepaste) werk, ander werk binnen de organisatie en/of buiten de organisatie onderzocht te worden en aangeboden te worden als deze passend en voorhanden zijn. Om te bepalen welke route er passend is, kan er advies worden ingewonnen bij een bedrijfsarts en/of arbeidsdeskundige.
Om meer tijd te besteden aan een uitgebreide uitvraag over de mogelijkheden van de medewerker en het in kaart brengen van de situatie, kan een casemanager in taakdelegatie worden ingezet. De casemanager in taakdelegatie werkt onder supervisie van de bedrijfsarts. Door de inzet van de casemanager in taakdelegatie worden medewerkers spoediger opgeroepen en worden gesprekken als laagdrempeliger ervaren. Daarnaast ligt de focus op terugkeer naar werk en het uitvragen van mogelijkheden bij de medewerker, waarbij de route naar werkhervatting bespoedigd kan worden.
HRverzuimXpert kan u (vanuit de rol als Casemanager in taakdelegatie van de bedrijfsarts) ondersteunen bij:
- Het afstemmen van de vraagstelling, met de werkgever, ten aanzien van de verzuimcasus
- Het in kaart brengen van de huidige situatie van de verzuimende medewerker door middel van een spreekuur en verslaglegging (medische informatie wordt hierbij niet gedeeld met de werkgever)
- Het inventariseren van mogelijkheden tot werkhervatting en waar mogelijk een impuls geven aan de inzetbaarheid van een medewerker (advies tot werkhervatting en gemaakte afspraken worden gedeeld met de werkgever)
- De voorbereiding van een probleemanalyse (afhankelijk van de gemaakte afspraken met de bedrijfsarts)
- De preventie van verzuim door vroegtijdig in contact te komen met de medewerker en vroegtijdig interventies in te zetten (in overleg met de bedrijfsarts)
- Het bepalen van een vervolgafspraak met de medewerker en de mogelijke inzet van de bedrijfsarts